Најчесто поставувани прашања

Што е DLMS?

2022-01-17
DLMS е пакет на стандарди развиени и одржувани од Здружението на корисници на DLMS. Прво објавено во 1999 година, тој беше усвоен во 2002 година од страна на организациите на Меѓународната електротехничка комисија (IEC) и Европскиот комитет за стандардизација (CEN) во својата серија на стандарди IEC 62056 за паметно мерење. Неодамна, тој беше усвоен во 2019 година од ANSI, Американскиот национален институт за стандарди. Широко е усвоен, со преку неколку стотици милиони метри ширум светот користејќи го стандардот DLMS/Companion Specification for Energy Metering (COSEM) - вклучително и од светските комунални претпријатија како EDF, Ibedrola, EDP итн.

DLMS поддржува различни стандарди за жична и безжична комуникација, вклучувајќи Cellular, PLC, Zigbee, WMBus и Prime-PLC. Неговата флексибилност да нуди слој на апликација независен од медиумскиот слој им овозможува на услужните и крајните корисници да ја имаат истата апликација над која било, или мешавина од многу комуникациски технологии.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept